Θεραπευτική κλινική Ογκολογική –Αιματολογική Μονάδα - Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Διημερίδα «Σπάνιες Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες: Νεότερα Δεδομένα»
Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με πολύ μεγάλη επιτυχία η 4η Διημερίδα των Σπάνιων Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, κυρίως γιατροί, πολλαπλών ειδικοτήτων, όπως αιματολόγοι, καρδιολόγοι, νεφρολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι, παθολογοανατόμοι.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να συντονιστούν οι προσπάθειες για την έγκαιρη διάγνωση και την πολύ-επίπεδη αντιμετώπιση αυτών των ιδιαίτερων νοσημάτων μέσα από την συνεργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και βασικών ερευνητών, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας αλλά και του κοινού. Το μήνυμα από την συμμετοχή στην διημερίδα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ανέδειξε την αναγκαιότητα για συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
Την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα που αφορούσαν στην βιολογία και την θεραπεία της Μακροσφαιριναιμίας του Waldenström, καθώς και σπανιότερων επιπλοκών της, δερματολογικές εκδηλώσεις των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών, δεδομένα από την διεθνή και Ελληνική εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση του μονήρους πλασματοκυττώματος και της πλασμαβλαστικής λευχαιμίας. Επίσης νεότερα δεδομένα για τις σχετιζόμενες με παραπρωτεϊναιμία πολυνευροπάθειες, την νόσο Castleman, τις διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις που αφορούν στις μονοκλωνικές γαμμαπάθειες που προσβάλουν τους νεφρούς και άλλες ιδιαίτερα σπάνιες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες καθώς και νεότερα αποτελέσματα από την μελέτη των αντισωμάτων στην νόσο COVID-19.
Η δεύτερη ημέρα, ήταν αφιερωμένη στην αμυλοείδωση, ένα νόσημα με πολλά πρόσωπα, ιδιαίτερες δυσκολίες στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση, για το οποίο όμως έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάστηκε η ιδιαίτερη βιολογία της νόσου σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο και αναδείχτηκαν μέσα από κλινικές περιπτώσεις οι διαγνωστικές ιδιαιτερότητες οι προκλήσεις στην ιστολογική διάγνωση και οι δυνατότητες των νέων τεχνικών όπως η φασματομετρία μάζας. Συζητήθηκαν νέα δεδομένα που αφορούν στο ρόλο της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, ο κλινικός διαγνωστικό αλγόριθμος για την αμυλοείδωσης καρδιάς, δεδομένα σχετικά με την κληρονομουμένη αμυλοείδωση ATTR στην Ελλάδα και νεότερα στοιχεία από τις διαθέσιμες πλέον στοχευμένες θεραπείες για αυτή την μορφή της αμυλοείδωσης. Στο δεύτερο κομμάτι της ημέρας η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην AL Αμυλοείδωση μέσα από την παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων, των ιδιαιτεροτήτων του πλασματοκυτταρικού κλώνου με νέα αδημοσίευτα δεδομένα σχετικά με την βιολογία του και συζήτηση γύρω από τον ρόλο της αυτόλογης μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις στη αντιμετώπιση της AL αμυλοείδωσης και η εκδήλωση έληξε με μια στρογγυλή τράπεζα θέμα σε ιδιαίτερες κλινικές εκδηλώσεις και επιπλοκές της AL αμυλοείδωσης από το αυτόνομο νευρικό σύστημα τις λεπτές νευρικές ίνες τους πνεύμονες και την καρδιά. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι κλινικές μελέτες που βρίσκονται τα εξέλιξη στην Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών και που αφορούν ασθενείς με αμυλοείδωση σε διάφορα στάδια της νόσου και που δίνουν την δυνατότητα στους ασθενείς στην Ελλάδα να λάβουν σύγχρονες και καινοτόμες θεραπείες για την σπάνια αυτή νόσο.
Link με video/παρουσιάσεις της διημερίδας
https://e.pcloud.link/publink/show?code=kZp2nkZWirQbce5fWQQlpGd8vyHnVOzX1f7