Θεραπευτική κλινική Ογκολογική –Αιματολογική Μονάδα - Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής, με επικεφαλής τον Καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο Α. Δημόπουλος, και μέλη τους Αν. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπος και Αν. Καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Καστρίτη, και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο «Αμυλοείδωση: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις». Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του ΕΚΠΑ στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» (Κεντρικό Κτίριο, Πανεπιστημίου 30) το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018.
Η αμυλοείδωση είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, που μπορεί να προσβάλλει πολλά και διαφορετικά όργανα με διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις και που συχνά αποπροσανατολίζουν από την ορθή διάγνωση, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην διάγνωση με δραματικές συνέπειες για την θεραπεία και την πρόγνωση των αρρώστων. Η αμυλοείδωση οφείλεται στην εναπόθεση σε διάφορα όργανα αδιάλυτων ινιδίων, του αμυλοειδούς, που σχηματίζονται από τμήματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Το αμυλοειδές εναποτίθεται σε ζωτικά όργανα (όπως η καρδιά, οι νεφροί, το συκώτι, τα περιφερικά νεύρα, το έντερο, κ.α) προκαλεί δυσλειτουργία των οργάνων και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, η νόσος είναι θανατηφόρος. Επιπλέον, πολλές και διαφορετικές πρωτεΐνες μπορούν να σχηματίσουν ινίδια αμυλοειδούς, που μπορεί να προέρχονται από κακοήθη πλασματοκύτταρα που βρίσκονται στον μυελό των οστών, ή να παράγονται φυσιολογικά από όργανα όπως το συκώτι όπου λόγω μιας κληρονομούμενης μετάλλαξης παράγεται πρωτεΐνη που σχηματίζει αμυλοειδές. Η αναγνώριση της υπεύθυνης πρωτεΐνης είναι βασική προϋπόθεση για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
Σκοπός της ημερίδας είναι να συντονιστούν οι προσπάθειες για την έγκαιρη διάγνωση και την πολύ-επίπεδη αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερης νόσου μέσα από την συνεργασία γιατρών πολλαπλών ειδικοτήτων και ερευνητών, να ευαισθητοποιηθεί η ιατρική κοινότητα αλλά και το κοινό. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία από την Διεθνή και την Ελληνική εμπειρία, καθώς η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα και διεθνή αναγνώριση στην κλινική έρευνα που αφορά στην αμυλοείδωση.
Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα
Πρόγραμμα και παρουσιάσεις της Ημερίδας:
Μ.Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ "Αμυλοείδωση: Προκλήσεις στην κλινική διάγνωση"
Σ. ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ "Διαγνωστική προσέγγιση του αρρώστου με πιθανή καρδιακή Αμυλοείδωση"
Ν. ΚΕΛΕΚΗΣ "Η Μαγνητική Τομογραφία της καρδιάς στη διάγνωση της αμυλοείδωσης"
Π. ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ "Μη επεμβατική διάγνωση της Αμυλοείδωσης από τρανσθυρετίνη (ATTR)"
Χ. ΣΚΑΛΙΩΤΗ "Ο άρρωστος με νεφρική αμυλοείδωση – κλινική διαγνωστική προσέγγιση"
Σ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ "Ασθενής με αμυλοείδωση και τελικού σταδίου ΧΝΑ"
Χ. ΓΑΚΙΟΠΟΥΛΟΥ "Ιστολογική Διάγνωση της νεφρικής Αμυλοείδωσης"
Α. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ "Διαγνωστική προσέγγιση από την πλευρά του παθολογοανατόμου: ΟΜΒ και βιοψία λίπους"
Ι. ΖΩΙΔΑΚΗΣ "Τυποποίηση του αμυλοειδούς με φασματομετρία μάζας"
Π.Ε. ΝΙΚΟΛΑΟΥ "H Φυσιολογία του αμυλοειδούς και η επαγωγή της μυοκαρδιακής ιστικής βλάβης"
Γ. ΚΟΥΤΣΗΣ "Κληρονομούμενη Αμυλοείδωση ΤTR"
Μ. ΡΟΥΣΣΟΥ "Υποστηρικτική θεραπεία του αρρώστου με αμυλοείδωση"
Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ "Οικογενής μεσογειακός πυρετός και ΑΑ αμυλοείδωση"
Α. ΠΑΠΑΘΩΜΑ "Γενετικός έλεγχος για Κληρονομούμενη Αμυλοείδωση: Ελληνική εμπειρία"
Κ. ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ "Η αμυλοείδωση και τα αγγεία"
Ε. ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ "Αμυλοείδωση: state of the art"