Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

31.10.2018

Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Πολλαπλού Μυελώματος

Αθήνα, 26-27 Οκτωβρίου 2018

Την 26 και 27 Οκτωβρίου 2018 διοργανώθηκε στην Αθήνα εκπαιδευτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Society-IMS), στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Η Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώματος αποτελεί τον κύριο παγκόσμιο φορέα για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος και την ενημέρωση ασθενών και συγγενών τους. Η χώρα μας, μέσω της Μονάδας Πλασματο-κυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μετέχει ενεργά στη λειτουργία της IMS και κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση μεταξύ των χωρών που ασχολούνται με τη θεραπεία και την έρευνα στο πολλαπλούν μυέλωμα. Επιπρόσθετα, έχει κυρίαρχη θέση και στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης καθώς ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, είναι πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος. Για τους λόγους αυτούς, η IMS επέλεξε να οργανώσει το ετήσιο εκπαιδευτικό της συνέδριο στην Αθήνα με τη συμμετοχή ομιλητών-κορυφαίων ερευνητών του μυελώματος-από όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση κάλυψε εκπαιδευτικά θέματα από όλο το φάσμα του πολλαπλού μυελώματος, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και τις επιπλοκές της νόσου και των θεραπειών που δίδονται. Υπήρχαν συνεδρίες με συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών με ενεργό συμμετοχή από τους συνέδρους. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η συνεδρία για την ανοσοθεραπεία όπου ο αντιπρόεδρος της IMS, Nikhil Munshi, καθηγητής Αιματολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ μίλησε για το ρόλο των τροποποιημένων λεμφοκυττάρων (CAR-T cells), που αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την ίαση της νόσου. Η εκδήλωση αποτέλεσε ιδιαίτερο γεγονός για την ευρύτερη περιοχή και μετείχαν 250 ιατροί που ασχολούνται με τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και του Ισραήλ. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ, ενώ εκτός του Πρύτανη Μελέτιου Α. Δημόπουλου που ανέπτυξε τις καινούργιες θεραπείες που χρησιμοποιούνται στο ανθεκτικό και υποτροπιάζον μυέλωμα, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν και άλλα τρία μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ: η Καθηγήτρια Ακτινολογίας Άντζελα Μουλοπούλου που ανέπτυξε το ρόλο της σύγχρονης ακτινολογίας στη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου, ο καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος που ανέπτυξε τη βιολογία και τη θεραπεία της οστικής νόσου που βασανίζει το 80% των ασθενών με μυέλωμα και ο Αν. Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης που ανέπτυξε τη σύγχρονη διάγνωση της νόσου και μίλησε και για τη συστηματική αμυλοείδωση, μια σπάνια πλασματοκυτταρική δυσκρασία.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, την 27.10.2018, έγινε η Γ.Σ. της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος υπό την προεδρία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιου Α. Δημόπουλου. Η Βαλκανική Ομάδα του Πολλαπλού Μυελώματος ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2017 από αιματολόγους από όλα τα Βαλκανικά κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία). Η Ελληνική Ομάδα είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της Ομάδας αυτής που αντιπροσωπεύει ένα πληθυσμό περίπου 150.000.000 κατοίκων και σημαντικό αριθμό ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ επαναδιατύπωσε ότι κύριος στόχος της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος είναι η προσέλκυση κλινικών μελετών στις χώρες των Βαλκανίων που θα προσφέρουν στους ασθενείς των χωρών δωρεάν φάρμακα, που έχουν ανάγκη, και στα οποία δεν έχουν πρόσβαση μέσω των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των χωρών τους. Για το σκοπό αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο η καταγραφή των ασθενών σε Βαλκανικό επίπεδο και παρουσιάστηκε στη ΓΣ ο τρόπος ανάπτυξης της βάσης δεδομένων για όλα τα συμμετέχοντα κέντρα. Επίσης παρουσιάστηκε το έργο της Ομάδας τους 18 μήνες της λειτουργίας της. Στο διάστημα αυτό οργανώθηκε μελέτη για τη θεραπεία του εξωμυελικού πλασματοκυττώματος που θα παρουσιαστεί στο προσεχές συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ (San Diego 1-3.12.2018), έγινε καταγραφή των θεραπευτικών επιλογών στις διάφορες χώρες και τουλάχιστον 11 κέντρα της Ομάδας μετείχαν σ3 διεθνείς κλινικές μελέτες.  Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ παρουσίασε επίσης τρόπους για τη μελέτη της επιδημιολογίας της νόσου στις Βαλκανικές χώρες, την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των ιατρών που ασχολούνται με τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος στα Βαλκάνια με τη συγγραφή κοινών εργασιών, τη διενέργεια κοινών εργαστηριακών μελετών και ιδιαίτερα την προσέλκυση κλινικών μελετών για τις πλασματοκυτταρικές νεοπλασίες.