Θεραπευτική κλινική Ογκολογική –Αιματολογική Μονάδα - Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961. Ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ενώ σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1985 με «Άριστα». H επιστημονική του καριέρα ξεκίνησε στην Ιατρική Αθηνών, και συνεχίστηκε στο εξωτερικό, στο McGill (Royal Victoria Hospital) στο Μοντρεάλ (Παθολογία), Καναδά και στο ΜD Anderson Cancer Center (Eιδικότητα Αιματολογίας Ογκολογίας) στο Houston, US. Στο MD Anderson Cancer Center εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής τον Ιούλιο του 1993.
Συνολικά είναι συγγραφέας σε περίπου 900 ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες στον διεθνή ιατρική τύπο (pubmed) με 46.000 βιβλιογραφικές αναφορές και h-index 102. Oι δημοσιεύσεις αφορούν αιματολογικές κακοήθειες, αλλά και κακοήθειες συμπαγών οργάνων, όπως του ουροποιητικού και του γυναικολογικού συστήματος. Οι εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια και έχει λάβει βραβεία μεταξύ άλλων σε συνέδρια της Παγκόσμιας Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, ενώ του έχει ζητηθεί συχνά να μετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να είναι συντονιστής στα συνέδρια της American Society of Haematology, European Hematology Association, European Society of Medical Oncology.
Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, και είναι ένας από τους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα του διεθνώς. Για το ερευνητικό του έργο, του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο «Robert A.Kyle» για τη συμβολή του στην έρευνα και την αντιμετώπιση της μακροσφαιριναιμίας (2003), το βραβείο Waldenstrom’s Award for Myeloma Research of the International Myeloma Society (2015), το Comy Excellence Award (2017). Έχει βρεθεί επανειλλημένως στη λίστα «Highly Cited Researchers», στο «The World's Most Influential Scientific Minds List», ενώ στη λίστα του expertscape (expertscape.com) βρίσκεται παγκοσμίως στην 3η θέση στο πολλαπλό μυέλωμα (http://expertscape.com/ex/multiple+myeloma), στην 3η θέση στη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom’s (http://expertscape.com/ex/waldenstrom+macroglobulinemia) και 2η θέση παγκοσμίως στις παραπρωτεϊναιμίες.
Ο Ευάγγελος Τέρπος είναι Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η βιολογία των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών και ιδιαίτερα η βιολογία της οστικής νόσου στο πολλαπλό μυέλωμα (ΠΜ). Σε περισσότερες από 400 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ο κ. Τέρπος έχει αναφέρει τον σημαντικό ρόλο του άξονα RANKL/RANK/οστεοπροτεγε-ρίνης και των βιολογικών οδών CCL-3 (MIP-1α), Wnt και TGF-beta στην οστική νόσο στο ΠΜ. Έχει μελετήσει την προβλεπτική αξία των δεικτών του οστικού μεταβολισμού και της λειτουργίας των οστεοκλαστών στην πρόοδο του μυελώματος και την επιβίωση των ασθενών. Έχει αξιολογήσει την επίδραση των διφωσφονικών, της δενοσουμάβης, διάφορων αντιμυελωματικών φαρμάκων, καθώς και της αυτόλογης μεταμόσχευσης στο μεταβολισμό των οστών. Έχει μελετήσει τη βιολογία και την οστεονέκρωση της γνάθου σε ασθενείς με μυέλωμα που λαμβάνουν διφωσφονικά. Ο κ. Τέρπος ασχολείτε επίσης με τον ρόλο της σύγχρονης απεικόνισης (συμπεριλαμβανομένων των whole-body low-dose CT και MRI) στη διάγνωση, παρακολούθηση και ανταπόκριση στο ΠΜ, με την αγγειογένεσης στο ΠΜ και τη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom καθώς και τη μελέτη της νεφρικής δυσλειτουργίας στο ΠΜ. Ο κ. Τέρπος συμμετέχει σε αρκετές σημαντικές κλινικές δοκιμές με νέους παράγοντες (pomalidomide, carfilzomib, ixazomib, daratumumab, elotuzumab, isatuximab, panobinostat, κλπ) στον τομέα του πολλαπλού μυελώματος.
Ο κ. Τέρπος προεδρεύει από κοινού στο Bone Subgroup του International Myeloma Working Group και του Guideline Subgroup του European Myeloma Network. Eίναι μέλος του ΔΣ της ΕΑΕ από το 2015 και αντιπρόεδρος της ΕΑΕ για το διάστημα 2016-2018. Ο κ. Τέρπος έχει δώσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια όπως το ASH, ASCO & EHA, International Myeloma Workshops, International Meetings on Cancer-Induced Bone Disease και σε πολλές τοπικές συνεδριάσεις. Είναι reviewer σε περισσότερα από 50 ιατρικά περιοδικά και σε μεγάλα συνέδρια όπως το ASH, EHA & EBMT. Είναι Βοηθός Εκδότης στο επίσημο περιοδικό της EHA, HemaSphere, και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Haematologica.
Ο κ. Ευάγγελος Τέρπος είναι προσβάσιμος μέσω e-mail στο eterpos[at]med.uoa[dot]gr
Αν. Καθηγητής Θεραπευτικής –Παθολογίας/Ογκολογίας , Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, (ΠΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ). Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Jerome Lipper Multiple Myeloma Center, Division of Hematologic Neoplasia, Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School. Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητες αφορούν στην κλινική και μεταφραστική έρευνα στο πεδίο της Αμυλοείδωσης, του Πολλαπλούν Μυέλωματος και της Μακροσφαιριναιμίας του Waldenström.
Αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας είναι περισσότερες από 200 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και >300 εργασίες σε διεθνή συνέδρια στα πεδία της βασικής, της κλινικής και της μεταφραστικής έρευνας στην πρωτοπαθή αμυλοείδωση, στο πολλαπλούν μυέλωμα και την μακροσφαιριναιμία του Waldenström. Συμμετέχει σαν κριτής εργασιών σε περιοδικά όπως Blood, Leukemia, Blood Cancer Journal, American Journal of Hematology, British Journal of Haematology, Haematologica / The Hematology Journal, Leukemia & Lymphoma κ.α, σε διεθνή συνέδρια όπως στο American Society of Hematology Annual Meeting, European Hematology Association Annual Meeting κ.α. και είναι μέλος του International Myeloma Working Group, του International Society of Amyloidosis και του International Kidney and Monoclonal Gammopathy Group.
Η Ζαγουρή Φλώρα, είναι Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Θεραπευτική κλινική της Ιατρικής σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ.
Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή Αθηνών το έτος 2003, ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στην Παθολογική Ογκολογία στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα το 2011 και την εξειδίκευση στην Ογκολογία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης στην Αυστρία (AKH Hospital – Comprehensive Cancer Center) το 2013. Η Δρ. Ζαγουρή είναι μέλος σε πολυάριθμες επιστημονικές κοινότητες και έχει συγγράψει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewing), έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή βιβλία που αφορούν κυρίως τον καρκίνο του μαστού και τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες. Έχει πάνω από 2000 αναφορές. Είναι αξιολογητής και βοηθός συντάκτη σε πολλά διεθνή και ελληνικά περιοδικά και έχει υπάρξει αξιολογητής των ερευνητικών προτάσεων που υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συμβούλιο. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες που αφορούν κατά βάση τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και τον καρκίνο του μαστού.
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστοποιημένη μετεκπαίδευση στις Κλινικές Μελέτες στο Clinical Research and Medical Education Department, National Institute of Health (NIH) και στο John Hopkins University, Department of Epidemiology, Bloomberg School of Public Health. Η μεταπτυχιακή της εκπαίδευση έως τώρα περιλαμβάνει εκπαίδευση στην Κλινική Παθολογία, την Αιματολογική Ογκολογία και την Παθολογική Ογκολογία με έμφαση στη θεραπευτική των κακοήθων νοσημάτων του αίματος στην Αιματολογική και Ογκολογική μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής του νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Εκεί το έργο της περιλαμβάνει διδασκαλία επί κλίνης και από αμφιθεάτρου σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (Θεραπευτική, Παθολογία). Ο ρόλος της στο πεδίο της κλινικής έρευνας ιδιαίτερα την πενταετία 2011-2016, πέραν των καθηκόντων της ως συνερευνήτριας έχει επεκταθεί στο συντονισμό και την οργάνωση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που υποστηρίζει το ερευνητικό έργο. Ο κύριος τομέας της ερευνητικής της δραστηριότητας αφορά την κλινική έρευνα, όπου μετέχει σε πληθώρα κλινικών μελετών κυρίως στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες αλλά και σε λεμφοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα. e-mail: mariagabria[at]gmail[dot]com
Η Τίνα Μπαγκρατούνι είναι μετα-διδακτορική επιστημονική συνεργάτης στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ). Πήρε το πτυχίο της απο το Τμήμα Βιοχημείας του Coventry University στο Ηνωμένο Βασίλειο το έτος 2004 και το μεταπτυχιακό της με υποτροφία απο το Τμήμα Γενετικής του University of Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου το έτος 2005. Στη συνέχεια, έκανε την διδακτορική της διατριβή με υποτροφία στην κυτταρική βιολογία στο University of London του Ηνωμένου Βασιλείου απο το 2006 έως και το 2010. Είναι μέλος σε αρκετές επιστημονικές κοινότητες και έχει συγγράψει δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewing) και παρουσιάσει ερευνητικές μελέτες σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά Συνέδρια Αιματολογίας. Οι κύριες ερευνητικές της δραστηριότητες αφορούν στην βασική έρευνα στο Πολλαπλούν Μυέλωματα και στη Μακροσφαιριναιμία του Waldenström. Μελετά τους μηχανισμούς απόπτωσης και πολλαπλασιασμού των πλασματοκυττάρων του Πολλαπλού μυελώματος μέσα απο διάφορα σηματοδοτικά μονοπάτια καθώς και την ανιχνευση γενετικών μεταλλάξεων σε ασθενείς με διάφορες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες. email:tbagratuni[at]med.uoa[dot]gr